Què és el Customer Journey?
Avui a Einstic t’ho expliquem! La definició d’aquest terme prové del màrqueting i la seva traducció literal és “El viatge del client“. Així doncs, el Customer Journey consisteix en el trajecte que recorre un usuari fins que efectua una compra. És a dir, recull tots els processos mentals i les accions que fa una persona abans de decidir-se a comprar un producte.
Has pensat alguna vegada en què totes les compres que fan els teus clients tenen un procés previ? Aquest procés pot variar en funció del producte: pot durar minuts en la venda de productes de baix cost que comprem de forma compulsiva (la compra al supermercat, per exemple) o pot durar mesos, fins i tot anys, en productes més cars I que es consumeixen a llarg termini (com per exemple un cotxe).
Construir i identificar aquest viatge t’ajudarà a entendre el procés de compra, els dubtes que poden sorgir, quina informació necessita en cada moment el teu comprador i optimitzar el procés per tar de solucionar problemes, donar una millor atenció i aconseguir que l’embut de venda sigui molt més efectiu.
Ara que ja saps què és el Customer Journey, pots seguir aquest procés i definir el viatge dels teus clients per millorar la seva experiència i les possibilitats de compra.
Com crear un Customer Journey?
FASE PRÈVIA
- Defineix el teu client. Aquest pas és imprescindible per identificar les seves motivacions. Per exemple: On viu? Quina edat té? Quines son les seves aficions? Per què ens compraria?
FASES DE CREACIÓ
-
DESCOBRIMENT. Com impactes al teu futur client. Com et descobreix? (Ràdio, TV, Boca a boca, Xarxes socials…).
-
CONSIDERACIÓ. Etapa en què contactes amb el client a través de diferents mitjans per accelerar la compra (Anuncis, ofertes, comparació…).
-
COMPRA. El moment en què el client decideix comprar (botiga física, web…).
-
SERVEI. Servei d’atenció al client (blog, email, chat…).
-
FIDELITAT. Cuidar al client que ja ha comprat perquè repeteixi la seva experiència (recomanacions, ressenyes…).
Aquest procés et permetrà identificar els punts de contacte, és a dir, quan és important contactar amb el teu client perquè es decideixi a realitzar la compra i estigui satisfet amb el producte o servei que ha adquirit.
El Customer Journey canvia i evoluciona constantment. Per això, és vital actualitzar-lo constantment mesurant els canvis en el viatge dels teus compradors.